با حضور استاد پیشکسوت مهندس جواد حاتمی

جلسه بررسی و ارزیابی طرح ۳ ارشد دانشجویان معماری پردیس فارابی

۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۲۹ کد : ۶۲۲۱ در دانشکده چه می‌گذرد؟

میراث شهری و بافت‌های تاریخی، هویت و حافظه جوامع را تشکیل می‌دهند. این گنجینه‌های ارزشمند، بازگوکننده تاریخ، فرهنگ و هنر گذشتگان هستند و از اهمیت بسزایی در ارتقای کیفیت زندگی و ایجاد حس تعلق خاطر ساکنین برخوردارند. متأسفانه، توسعه سریع شهرها و نیاز به نوسازی های شتابزده ، سریع (اغلب بی‌برنامه ای جامع و همه‌جانبه‌نگر)، منجر به تخریب و دگرگونی بافت‌های تاریخی می‌شود.در فرآیند حفظ میراث‌ شهری، یکی از اقدامات نوسازی در محدوده هایی ست که بنا به ضرورت با رعایت ضوابط و الزامات حفاظت از میراث فرهنگی بایست مورد نوسازی قرار گیرند.

در این راستا آموزش تهیه طرحهای نوسازی در این بافت‌ها به عنوان یک ضرورت انکارناپذیر امر آموزش معماریست. این مهم در کشور ایران با سابقه طولانی و تعداد قابل توجه شهر های تاریخی از اهمیتی دو چندان برخوردار می باشد .دانشجویان معماری باید با اصول و مبانی نوسازی در زمینه تاریخی بویژه بافت‌های تاریخی آشنا شوند و یاد بگیرند که چگونه طرح‌های نوسازی را با حفظ هویت و ارزش‌های تاریخی این بافت‌ها تهیه کنند. بر این مبنا برنامه درس طراحی معماری ۳ دانشجویان پردیس در نیمسال اول ۱۴۰۲-۱۴۰۳ با تاکید تهیه طرح نوسازی در محدوده ای از محله عودلاجان تهران تهیه و در اختیار دانشجویان قرار گرفت.

برنامه آموزشی بر اساس اهداف زیر طراحی شده است:

• آشنایی دانشجویان با مفاهیم و نظریه‌های مرتبط با حفظ میراث شهری و معماری در شهرها و بافت‌های تاریخی.
  • آموزش اصول ، مبانی و فرآیند تهیه طرحهای نوسازی در بافت‌های تاریخی.
  • ارائه دانش و مهارت‌های لازم برای طراحی پروژه‌های نوسازی در بافت‌های کهن با تأکید بر حفظ هویت و ارزش‌های تاریخی.
  • ارتقای توانایی دانشجویان در تحلیل و ارزیابی بافت‌های تاریخی.
  • پرورش خلاقیت و نوآوری در زمینه طراحی معماری گسترده.
  • ارتقای  تعهد  و مسئولیت پذیری دانشجویان  در قبال حفظ میراث شهری و معماری.
  • آشنایی با میراث فرهنگی غنی شهر تاریخی تهران .

اهداف طرح در زمینی به مساحت تقریبی ۱۸۰۰۰ متر مربع در محدوده ای واقع در بخش میانی عودلاجان مرکزی پیگیری شد.و در راستای تحقق اهداف پیش گفته دانشجویان ضمن فراگیری اجمالی شیوه های سازماندهی فضاهای زیستی در مقیاسهای خرد وکلان و آشنایی با رشد و توسعه فضاهای شهری و خصوصیات گونه‌شناسی عناصر تشکیل دهنده محلات تاریخی در روندی سازماندهی شده و منضبط به طراحی از مقیاس کلان شهر تهران شناسایی ارگانهای کلی و آسیب شناسی و ارائه پیشنهادات کلی ( ۱/۱۰۰۰۰۰) تا مقیاس مرکز تاریخی تهران و محله عودلاجان ( ۱/۲۰۰۰) و محدوده عودلاجان(۱/۵۰۰) اقدام نمودند.

دانشجویان در روند فراگیری طراحی فرآیند محور تلاش کرده اند از طریق ارائه نتایج طراحی در قالب طرحهای دو بعدی و سه بعدی توانایی خود را در پاسخ به اهداف طرح معرفی نمایند.

اساتید راهنما:

• دکتر علیرضا قلی‌نژاد پیربازاری
  • مهندس احمد طالبی نژاد

دانشجویان:

• اسماعیل پرهیزکاری
  • مهشید پورحسن‌نژاد
  • غزل حسین‌نژاد
  • فاطمه رضایی
  • احسان سلطان‌زاده
  • مهتاب شمسایی
  • مازیار عظیمی
  • زهرا فرجی‌پور
  • امیر محمدگنجی
  • محمدجواد نبی

پس از تحویل طرح‌ها در جلسه ای که با حضور استاد پیشکسوت معماری دانشگاه تهران، جناب آقای مهندس جواد حاتمی و جمعی از اساتید گروه معماری دانشگاه هنر و دانشجویان طرح و سایر دانشجویان دانشکده معماری دانشگاه هنر در روز چهارشنبه 19 اردیبهشت برگزار شد طرح‌های ارائه شده مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.